
Als je iets op wilt hangen aan een muur, dan grijp je allereerst natuurlijk naar schroeven, maar je hebt nog een ander cruciaal hulpmiddel nodig. Namelijk de pluggen. Pluggen zijn onmisbaar als je iets aan een betonnen of stenen muur wilt bevestigen. Gat boren, plug erin en schroef erin. Zo simpel kan het zijn. Toch kan het ook voorkomen dat er iets niet helemaal goed gaat en dat de plug loskomt of niet helemaal stevig vastzit. Hoe komt dit? Wat kun je doen om dit te voorkomen? In deze blog gaan we deze vragen behandelen, zodat jij straks precies weet hoe je pluggen op de juiste manier in de muur moet plaatsen voor een zo stevig mogelijke verbinding.
Waarom blijft de plug niet zitten?
Elke doe het zelver die ooit een plug in een muur heeft geplaatst heeft het zich wel eens afgevraagd: waarom blijft die plug niet zitten? Soms is het overduidelijk, maar soms wil het gewoon niet lukken en weet je, frustrerend genoeg, niet waarom het steeds misgaat. Het kan tenslotte op verschillende punten misgaan. Zo kan er een gat met een te grote diameter worden geboord, waardoor de plug zich niet goed kan vastgrijpen. Het kan ook voorkomen dat er een te kleine schroef wordt gebruikt, waardoor de plug zich niet genoeg kan uitzetten om voor een stevige verankering te zorgen. Misschien heb je wel verstand van klussen en weet je precies waarom het misgaat of misschien ben je juist iemand die voor het eerst een plug vasthoudt en weet je niet waar je moet kijken voor een oorzaak. Wat je ervaringsniveau ook is, er zijn stappen die iedereen zal moeten doorlopen als je zeker wilt zijn van een goed geplaatste plug.
Kan elke plug in elke muur?
Kort gezegd: nee, lang niet elke plug is geschikt voor elke soort muur. Daarom is het heel belangrijk om te kijken met wat voor soort muur of wand je te maken hebt, alvorens te overwegen welke soort pluggen daar geschikt voor zijn. Zo zijn er speciale (tuimel)pluggen voor holle wanden en bijvoorbeeld stevigere pluggen voor massieve muren. Beide muursoorten vereisen een andere plug die op een andere manier werkt.
Niet alleen het soort muur of wand speelt een rol, maar ook de kwaliteit van die muur of wand moet nagekeken worden. Heb je te maken met een wat oudere muur die licht afbrokkelt, dan bestaat de kans dat het niet uitmaakt welke plugsoort je kiest, aangezien de muur simpelweg niet geschikt is om een plug vast te houden.
Zorg dus dat je de juiste plug kiest voor de juiste muur.
Op de juiste manier boren
Nadat je jezelf ervan hebt verzekerd dat je de juiste plugsoort voor de juiste muur of wand hebt geselecteerd, zul je een gat moeten boren om de plug in te plaatsen. Ook dit speelt een grote rol in het realiseren van een stevige bevestiging, omdat een te groot of verkeerd geboord gat zal zorgen voor instabiliteit of slechte houvast.
Laten we beginnen bij de boormachine. Voor betonnen muren kun je het beste gebruikmaken van een boorhamer en voor bijvoorbeeld gipsplaatwanden kun je een normale spiraalboor gebruiken. Je zult iets dieper moeten boren dan dat de plug lang is, zodat de plug volledig in de wand geplaatst kan worden, zonder dat er een gedeelte uitsteekt.
Na het boren maak je het boorgat zo goed mogelijk schoon. Eventueel achterblijvend materiaal kan de stabiliteit van de plug namelijk beïnvloeden. Zo kan hij zich vastgrijpen aan loszittend puin, in plaats van aan de binnenwand van het boorgat, wat de stevigheid van de verbinding absoluut niet ten goede zal komen.
Kies voor de juiste schroef
Het kiezen van de juiste schroef is voor elk project van groot belang. Zo heeft alleen de schroefkop al grote gevolgen voor de uitstraling van de constructie of bevestiging. Een vlakkop zorgt voor een mooie verzinking in de ondergrond (iets waar ook rekening mee moet worden gehouden bij het plaatsen van de plug) en onopvallende afwerking, terwijl een bolkop juist weer bijdraagt aan een nette uitstraling. De materiaalkeuze is dan juist weer van invloed op de duurzaamheid van de verbinding. Zo zijn verzinkt stalen schroeven prima voor gebruik binnenshuis in droge ruimtes, maar ga je te werk in een vochtige ruimte of zelfs buitenshuis, dan zul je toch echt moeten kiezen voor een schroef die gemaakt is van roestvast staal. Verzinkt staal kan in die situaties namelijk gaan roesten.
Voor het realiseren van een stevige bevestiging en om dus te voorkomen dat de plug niet blijft zitten, is het kiezen van de juiste schroeflengte en schroefdikte erg belangrijk. Zo kan een te lange schroef overstrekken, waardoor de balans niet klopt en dus de houdkracht wordt vermindert. Een te korte schroef, daarentegen, zal zich niet goed genoeg kunnen vastbijten in de plug. En dat is onhandig om twee redenen. Ten eerste zit de schroef zelf niet goed genoeg vast in de plug, waardoor zijn draaglast aanzienlijk omlaag gaat. Hang je er iets aan op wat te zwaar is, dan kan het op dat punt alleen al misgaan. Maar daar komt nog eens punt twee bij en dat is dat de schroef ervoor moet zorgen dat de plug zich uitzet en kan vastbijten in de ondergrond. Bij het indraaien van de schroef in de plug, zal de schroef de buitenwand van de plug naar buiten duwen, waardoor die zich klemt in de ondergrond. Gebruik je de juiste schroef met de juiste lengte en de juiste diameter, dan kan de plug zich over zijn gehele lengte uitzetten en vastbijten in het materiaal. Dit zorgt voor een optimale krachtverdeling, waardoor je het maximale uit de verbinding kunt halen.
Zo blijft de plug wel zitten
Volg je alle bovenstaande stappen en tips, dan zal de door jou geplaatste plug stevig op zijn plek blijven zitten. Kies de juiste plug voor de juiste muur of wand, boor het gat in de juiste diameter en maak hierbij gebruik van de boormachine en boor die het beste passen bij de ondergrond. Als je dan ook nog eens voor de juiste schroef kiest, dan kan het eigenlijk niet meer misgaan. En voor al die pluggen, boren en schroeven kun je natuurlijk terecht bij SchroevenXL! Kom je er alsnog niet helemaal uit, dan kun je altijd contact met ons opnemen voor een vrijblijvend advies op maat.
Veelgestelde vragen
Wat kan ik doen als mijn boorgat te groot is en de plug niet blijft zitten?
Als je te maken hebt met een boorgat dat te groot is voor de gekozen
plug, dan kun je gebruikmaken van chemisch anker. Dit bestaat uit twee
componenten, die pas in de spuitkop worden gemengd en een chemische reactie
veroorzaken. Vul het boorgat en plaats de plug terwijl het chemisch anker nog
vloeibaar is. Laat het daarna uitharden en je bent verzekerd van een stevige
bevestiging.
Wat te doen als de plug doordraait?
Bij een doordraaiende plug kunnen verschillende factoren een rol spelen.
Zo kan de schroef te dun zijn, waardoor de buitenwand van de plug niet
voldoende uitzet om zich vast te bijten in het materiaal. Ook kan het boorgat
simpelweg te groot zijn. Vooral bij een zeer harde muur kan het lastig zijn om
de boormachine precies recht te houden. Je moet er veel kracht op zetten en
hierdoor kantel je hem soms een beetje, waardoor het boorgat wellicht net iets
groter wordt dan gewenst. Controleer eerst waar het precies misgaat, alvorens
stappen te ondernemen. Een boorgat kan wellicht opgevuld worden en als het gaat
om een te dunne schroef dan pak je simpelweg een wat dikkere schroef.
Hoe kan ik een plug vastlijmen?
Voor het vastlijmen van een plug gebruik je montagelijm. Het boorgat
moet iets groter gemaakt worden dan dat je anders zou doen, omdat je ruimte
moet overlaten voor de montagelijm. Breng de lijm zo gelijkmatig mogelijk aan
en spuit het tevens in het boorgat. Duw de plug erin en druk hem stevig aan.
Let er goed op dat de plug correct geplaatst is en laat hem uitharden. Als je
dit goed doet, dan kun je de plug daarna belasten.
Kun je een plug opvullen met plamuur?
Is er bij het boren iets misgegaan en heb je toch een iets
te groot gat geboord? Dan kun je het gat vullen met plamuur of muurvuller en de
plug erin drukken. Duw hem goed aan, terwijl het vulmiddel nog vloeibaar is.
Zodra de plamuur volledig is uitgehard, zit de plug stevig vast en kun je de
juiste schroef plaatsen.