Schroeven gebruik je om voorwerpen langere tijd vast te zetten. Je wilt graag een blijvende verbinding realiseren. In sommige gevallen wil je die verbinding weer los kunnen draaien, maar dit mag nooit en te nimmer gebeuren zonder dat je het door hebt. Het laatste dat je wilt is dat er iets van de muur valt of dat er iets los komt te zitten. Het is onhandig en kan voor schade zorgen, maar in het ergste geval kan het zelfs leiden tot letsel. Toch is het iets dat wel degelijk voor kan komen. Gelukkig zijn er ook manieren om dit te voorkomen en in deze blog gaan we wat dieper in op die manieren waarmee je een schroef stevig kunt vastzetten.

Waarom komen schroeven los?

Schroeven hebben een zogeheten voorspankracht, die zorgt voor een zo stevig mogelijke verbinding. Voorspankracht verwijst naar de druk tussen de externe en de interne schroefdraad die ontstaat bij het schroeven. Er zijn verschillende omstandigheden, waaronder die voorspankracht af kan nemen en er dus een minder stevige verbinding ontstaat. Denk hierbij aan corrosie. Roest kan er namelijk voor zorgen dat het materiaal binnen de schroefverbinding enigszins afbreekt, waardoor de verbinding aan druk verliest en dus los kan raken. Maar het losraken van schroeven kan ook komen door trillingen.

Trillingen in het onderdeel

Door trillingen kan er een minimale wrijving ontstaan in de schroefverbinding. Hierdoor worden de interne schroefdraden als het ware gladgeschuurd. Dit gebeurt heel langzaam, maar het zorgt er op lange termijn wel voor dat de druk tussen de twee elementen afneemt. Hierdoor kan de schroef steeds losser draaien en uiteindelijk helemaal los komen.

Hoe voorkom je loskomende schroeven?

Om het loskomen van schroeven te voorkomen kun je gebruikmaken van verschillende methodes van de schroef vast te zetten. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen te verkrijgen waarmee je een schroef stevig kunt vastzetten. Hieronder een overzicht:

Borgmoeren

Een borgmoer lijkt sterk op een reguliere zeskantmoer, met uitzondering van de plastic ring in de binnendraad. Die plastic ring vormt zich bij het inschroeven naar de schroefdraad van de bout, waardoor hij zorgt voor extra stevigheid. Die plastic ring is niet onderhevig aan corrosie en ook aan trillingen heeft hij geen boodschap. Hierdoor houdt hij het geheel stevig op zijn plek en kun je er perfect een schroef mee vastzetten.

Kartelringen

Een kartelring (ook wel een tandveerring genoemd) is een ring met tandjes of kartels, die als onderlegring te gebruiken is. Door de schroef in de kartelring te plaatsen wordt het contactoppervlak van die schroef ook aanzienlijk vergroot. Hierdoor is er net wat meer frictie en komt de schroef dus steviger vast te zitten. De tandjes kunnen naar binnen staan, maar ze staan vaker naar buiten. Hierdoor kan de kartelring zich steviger verankeren in het materiaal. Hierdoor zal de schroef aanzienlijk minder snel losdraaien bij trillingen in de constructie. Dit maakt de kartelring perfect voor het vastzetten van een schroef.

Veerringen

Een schroef die loskomt is een schroef die niet genoeg voorspankracht heeft. Veerringen hebben een, zoals de naam al doet vermoeden, veerkrachtige vorm, die extra druk tegen de schroefrichting in genereert. Door veerringen correct in te zetten kun je de voorspankracht dan ook aanzienlijk verhogen en een stevigere verbinding realiseren. Veerringen hebben geen kartels en zullen het materiaal dus ook aanzienlijk minder snel beschadigen.

Kunststof ringen

Staal is zeer stevig en kan trillingen daardoor niet of nauwelijks afzwakken. Dit is dan ook waarom kunststof ringen uitkomst kunnen bieden bij het vastzetten van schroeven. Kunststof is namelijk veel beter in staat om trillingen te absorberen, waardoor de wrijving tussen de binnen- en buitenschroefdraad aanzienlijk wordt verminderd.

Schroeven blijvend vastzetten

Als de schroeven gebruikt worden voor een blijvende verbinding die niet nooit meer losgemaakt hoeft te worden, dan kan er ook gekozen worden voor draadlijm. Breng een beetje lijm aan op de schroefdraad en schroef deze in zoals je dat altijd zou doen. Zodra de lijm is uitgehard, is er een stevige en blijvende verbinding gerealiseerd. Trillingen en corrosie spelen dan geen rol meer en de schroef zal te allen tijde op zijn plek blijven zitten. Zorg er dus wel voor dat je zeker weet dat de schroef niet weer los hoeft. Om hem wel los te krijgen zul je namelijk zoveel kracht moeten gebruiken dat de kans groot is dat de schroefdraad kapot gaat.

FAQ

Hoe kun je een schroef vastzetten?

Je kunt schroeven op verschillende manieren vastzetten. Hiervoor kun je gebruikmaken van kartelringen, veerringen, kunststof ringen of borgmoeren. Zij zorgen er allemaal op hun eigen manier voor dat de schroef minder onderhevig is aan trillingen en dus niet aan voorspankracht verliest. Bij een blijvende verbinding kan er ook gekozen worden voor draadlijm.

Hoe kun je voorkomen dat schroeven onbedoeld losraken?

Je kunt voorkomen dat schroeven onbedoeld losraken, door ze vast te zetten. Dit doe je eenvoudig met kartelringen, veerringen, kunststofringen of bijvoorbeeld borgmoeren. Zij werken allemaal net even anders (lees je daar vooral even over in alvorens te kiezen voor een methode), maar ze zorgen er allemaal voor de schroef minder onderhevig is aan trillingen. Hierdoor verliest hij niet aan voorspankracht en kun je dus voorkomen dat de schroef onbedoeld losraakt. Bij een blijvende verbinding kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van draadlijm.

Hoe voorkom je dat schroeven in metaal loskomen?

Je kunt het beste een extra bevestigingsmiddel gebruiken om te voorkomen dat schroeven in metaal loskomen. Door trillingen kan de schroef aan voorspankracht verliezen en loskomen. Om dit te voorkomen maak je gebruik van bijvoorbeeld kartelringen, veerringen of plastic ringen, maar je kunt ook kiezen voor borgmoeren.

Wat kun je gebruiken om een schroef vast te zetten?

Voor het vastzetten van een schroef kun je gebruikmaken van een borgmoer, kartelring, veerring of kunststof ring. Zij zorgen er allemaal voor dat de schroef zijn voorspankracht te allen tijde behoudt en dus niet los kan komen te zitten.