
Op SchroevenXL bieden we een zeer groot aantal verschillende soorten schroeven aan. Die schroeven zijn te verkrijgen in verschillende materialen en in verschillende afmetingen. Daarnaast heb je nog schroeven met een bepaald soort schroefdraad en speciale punten, waardoor ze wellicht sneller te verwerken zijn of juist zelfborend zijn. Alhoewel wij schroeven ook op hun uiterlijk kunnen waarderen, zijn het zeker geen accessoires voor in je woning. Het zijn gebruiksvoorwerpen, die op alle mogelijke manieren efficiënt zijn ontworpen. Ook als het gaat om de schroefkoppen. Deze zijn volledig doordacht en brengen verschillende voordelen met zich mee ten opzichte van andere soorten schroefkoppen. In deze blog gaan we wat dieper in op de verschillende soorten schroefkoppen en hun aandrijving. Hiermee leggen we een goede basis, waardoor jij jouw werkzaamheden wellicht kunt stroomlijnen of waardoor jij simpelweg beter weet waarom je een bepaalde soort schroefkop of aandrijving kiest voor een specifieke klus.






Schroefkoppen
Laten we beginnen bij de verschillende soorten schroefkoppen. Sommige van deze zijn puur voor de uitstraling en de afwerking van je project, terwijl anderen juist gekozen kunnen worden voor hun functionaliteit. Hierboven een afbeelding met daarin de meest voorkomende schroefkoppen. Hieronder een kort overzicht van die schroefkoppen.
Cilinderkop
Schroeven met cilinderkop hebben een, hoe kan het ook anders, cilindervormige kop. Deze schroeven worden voornamelijk gebruikt in de machine-, voertuig- en installatiebouw. Deze schroeven bieden een vlak draagvlak met hoge sterkte en ze nemen maar heel weinig ruimte in beslag dankzij het minimale formaat van de cilinderkop.
Zeskante kop
Schroeven met een zeskante schroefkop kunnen worden aangedraaid zoals je dat zou doen met een zeshoekige moer of bout. Hiervoor gebruik je een dopsleutel bit voor je boormachine of bijvoorbeeld een moersleutel.
Zeskantkop met flens
Een zeskantkop met flens biedt een uitstekende krachtverdeling door de brede flens. Hierdoor heeft hij een uitstekende treksterkte en hoeven er dus minder schroeven gebruikt te worden. Verder is ook deze schroefkop, net als de zeshoekige kop, aan te draaien met een dopsleutel bit voor je boormachine of met een moersleutel.
Bolkop
Bij de bolkop schroefkop zit er aan de bovenzijde een lichte bolling, wat zorgt voor een mooiere afwerking van jouw project.
Verzonken kop
Bij een verzonken kop hebben we het vaak over een vlakkop schroef, met freesribben aan de onderzijde. Die freesribben ruimen het materiaal, waardoor de schroefkop zichzelf bij het inschroeven in het materiaal verzinkt. Hierdoor krijg een volledige vlakke en egale afwerking van je project.
Lenskop
Schroeven met een verhoogde verzonken kop, werken nagenoeg hetzelfde als schroeven met een reguliere verzonken kop. De enige uitzondering is dat deze schroeven aan de bovenzijde iets bolstaan, waardoor ze een beetje uitsteken.
Aandrijving
Wat voor soort schroef met wat voor soort schroefkop je ook kiest, je zult ze in het materiaal moeten kunnen schroeven. Dat doe je door gebruik te maken van de aandrijving in de schroefkop. Hiervoor zijn bits of schroevendraaiers te gebruiken, waarvan de aandrijving en de aandrijvingsgrootte overeenkomen met die van de gekozen schroeven. Maar welke aandrijvingstypes zijn er en waarom zou je voor de ene kiezen in plaats van de andere? Hieronder geven een overzicht van de verschillende soorten aandrijvingen, met daarbij een aantal voor- en nadelen.
Sleuf
Sleuf aandrijving is één van de oudste en simpelste aandrijvingstypes. Dit is simpel gezegd een lijntje in de schroefkop, waar een sleuf bit of schroevendraaier in gezet kan worden. Vanwege het simpele ontwerp brengt deze aandrijving wel wat nadelen met zich mee. Zo kan de schroevendraaier of bit er relatief snel uitglijden, door het gebrek aan geleiding en heeft hij slechts een degelijke krachtoverdracht.
Zeskant aansluiting
De zeskantige aansluiting biedt een goede krachtoverdracht. Zeskant aandrijving heb je in twee varianten namelijk de binnenzeskant en buitenzeskant. Hiervoor kun je een inbussleutel of dopsleutel gebruiken, waardoor je er ook met weinig ruimte flink wat kracht op kunt zetten.
Philips (PH)
Philips aandrijving is een veelgebruikte aandrijving, met een goed centreervermogen en goede krachtoverdracht door de vier punten waarop de bit of schroevendraaier contact maakt met de schroef. Voor dit type aandrijving kan je een philips schroevendraaier of philips (ph) bit gebruiken.
Pozidrive (PZD)
Bij pozidrive aandrijving heb je te maken met een goed centreervermogen en een hogere koppel dan bij langsleuf aandrijving. Voor het overgrote gedeelte hebben philips aandrijving en pozidrive aandrijving veel overeenkomsten. Toch heeft pozidrive een grotere zijdelingse greep dan PH aandrijving. Deze schroeven draai je aan met een pozidrive bit.
Torx
Bij torx aandrijving zit er een zespuntige stervorm in de schroefkop, waardoor de bit of schroevendraaier op zes punten contact maakt met de schroef. Dit zorgt voor een uitstekende krachtverdeling en dus ook een goede krachtoverdracht. Hierdoor laten schroeven met torx aandrijving zich zeer stevig aandraaien. Daarnaast zorgt torx aandrijving ervoor dat de torx bit of schroevendraaier een stuk minder snel door zal schieten, waardoor je met meer zekerheid kunt inschroeven.
Squaredrive
Schroeven met squaredrive aandrijving laten zich zeer stevig aandraaien. Bij deze schroeven klem je de vierkantvormige bit in de vierkantvormige inkeping in de schroefkop, waardoor er sprake is van een goede krachtverdeling. Hierdoor zal de bit ook niet snel doorschieten.