Vastzittende moeren losmaken

Het losmaken van een moer kan heel eenvoudig met de juiste sleutel die past bij de moermaat. Maar als je te maken hebt met vastzittende moeren, dan kan dit zeker tot problemen leiden. Vooral als de moeren vastzitten in een moeilijk bereikbare plek met weinig ruimte, waar je met de sleutel wellicht niet precies de beweging kunt maken die je nodig zou hebben om de moer los te wrikken. In deze blog geven wij een handjevol tips die je kunnen helpen om de vastzittende moeren eenvoudig los te maken. Die tips hebben voornamelijk ook te maken met het bestrijden van de hoofdoorzaak van vastzittende moeren: namelijk roest.

Door roestvorming kunnen kleinere onderdelen, zoals moeren en bouten, aan elkaar vast komen te zitten. Hierdoor kan het lastig zijn om ze los te draaien en te hergebruiken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om roest te verhelpen of zodanig terug te dringen dat je de moeren wel los kunt draaien. Denk hierbij aan het smeren, verhitten of zelfs het snijden van de moer. Wil jij weten hoe jij jouw vastzittende moeren het beste kunt losmaken? Lees dan snel onze tips.

Tip 1: Smeer de roestige moer

Het eerste wat je kunt proberen is het smeren van de moer. Hiervoor kun je een middel zoals de WD-40 multispray gebruiken. Door dit op de juiste manier te doen verminder je de wrijving tussen de twee roestige, metalen onderdelen, waardoor ze weer over elkaar kunnen schuiven en waardoor je de moeren los kunt draaien met een sleutel. De WD-40 in het bijzonder heeft een sterke kruipfunctie, waardoor het eenvoudig diep doordringt in de ruimte tussen de moer en schroef. Na het aanbrengen van het smeermiddel is het goed om hem even in te laten werken. Is de moer na het aanbrengen van het smeermiddel alsnog niet los te krijgen? Gebruik dan een hamer om lichtjes op de moer of bout te tikken. Hierdoor kan het smeermiddel overal net wat beter tussen komen en nog beter zijn werk doen.

Tip 2: Verwarm de roestige moer

Als het smeren van de roestige moer niet werkt en hij alsnog niet los komt, dan kun je hem ook verwarmen. Dit kun je doen met een reguliere föhn en we raden hierbij aan om hem op de lage of gemiddelde stand te gebruiken. Het idee hierachter is dat de roestige moer door de warmte zal uitzetten, waardoor hij zichzelf als het ware losmaakt van de roestige ondergrond. Hierna is hij eenvoudig los te draaien met een moersleutel.

De reden dat je moet kiezen voor de lage tot gemiddelde stand, is omdat moeren en bouten soms zijn voorzien van smeermiddelen om een betere werking te realiseren. En die smeermiddelen zijn brandbaar. Bij een te hoge verwarming kunnen die smeermiddelen gaan ontbranden, wat natuurlijk tot meer schade zal leiden. Probeer je deze tip na het proberen van de eerste tip? Zorg er dan voor dat je het aangebrachte smeermiddel eerst zo goed mogelijk verwijderen, om de kans op het ontbranden te minimaliseren.

Tip 3: Roest verwijderen met waterstofperoxide

Heb je een moer los weten te krijgen met tip 1 of tip 2, dan zit je nu met een roestige moer die je naar alle waarschijnlijkheid wel wilt hergebruiken. Deze kun je vrij eenvoudig weer reinigen, door gebruik te maken van een badje van waterstofperoxide. Leg het roestige onderdeel in het badje, of het nu gaat om een roestige moer of een roestige bout, en laat het even intrekken. Je kunt hierbij ook gebruikmaken van een harde borstel en hiermee over de moeren en bouten wrijven om ze zo grondig mogelijk te reinigen. Na het reinigen even afdrogen en laten opdrogen en ze zijn weer klaar voor gebruik!

Tip 4: Roestige moer lossnijden

In sommige gevallen zullen de moeren of bouten zo verroest zijn, dat de bovenstaande tips niet helpen. De moer zit echt muur en muurvast en je krijgt er met geen enkel middel en geen enkel gereedschap beweging in. Dan zit er nog maar één ding op en dat is de moer lossnijden. Het is belangrijk om bij deze tip voorzichtig te werk te gaan om letsel door rondvliegende stukjes metaal te voorkomen. Na het lossnijden van de moer, kan deze verwijderd worden. Eventuele achterblijvende stukjes metaal kunnen in veel gevallen met een beetje smeermiddel alsnog losgedraaid en weggehaald worden.

Na het verwijderen van de verroeste moer, kunnen er nieuwe bouten en moeren worden aangebracht.

Tip 5: Roest voorkomen

De laatste tip die we willen geven is een beetje cliché, maar voorkomen is beter dan verhelpen. Om die reden is het belangrijk om roest waar mogelijk te voorkomen. Ook hiervoor kun je gebruikmaken van de al eerder genoemde WD-40 multispray. Die spray heeft waterbestendige kwaliteiten, waardoor hij vocht langdurig van de moer afstoot en dus voorkomt dat er corrosievorming kan optreden. Zorg ervoor dat je de moeren of bouten eerst volledig schoonmaakt en van roest ontdoet, alvorens de WD-40 multispray aan te brengen.

Met deze bovenstaande tips ben jij nu voorzien van alle kennis om roestige moeren en bouten los te draaien of te verwijderen en te reinigen. Bij SchroevenXL kun je de WD-40 multispray eenvoudig inkopen en ook als je op zoek bent naar vervangende moeren en bouten, ben je bij ons aan het juiste adres.

Veelgestelde vragen

In welke richting draait men een moer los?

Bij nagenoeg alle reguliere types schroeven, bouten en moeren is het zo dat je ze door naar links te draaien los kunt draaien. In het Engels hebben ze hiervoor het speelse gezegde: lefty loosey, righty tighty. Je draait voor het losdraaien dus tegen de klok in.

Hoe kan ik zelfborgende moeren losdraaien?

Een zelfborgende moer is een moer die aan de binnenzijde is voorzien van een kunststof ring. Bij het aandraaien op schroefdraad vormt die kunststof ring zich naar de schroefdraad en zal hij steeds vaster en vaster komen te zitten. Het losdraaien zal dan ook niet zonder slag of stoot gaan. De zelfborgende moer is net zo los te draaien als hoe je hem hebt aangedraaid, namelijk met een passende moersleutel. Maar de kans is groot dat je de kunststof ring bij het losdraaien kapot trekt. Deze moeren zijn namelijk ontworpen om vast te blijven zitten.