Voor buiten gebruik van schroeven wordt in de meeste gevallen RVS aanbevolen maar waarom is dit?

De voordelen van RVS schroeven in hout buiten

RVS heeft als voordeel dat het beter bestand is tegen vocht en minder snel zal roesten. Dit zorgt voor een duurzamere optie dan bijvoorbeeld staal verzinkte schroeven. Maar naast het beter bestand zijn tegen roesten hebben RVS schroeven buiten nog een voordeel namelijk hun breekpunt. RVS schroeven zijn namelijk beter in staat beweging op te vangen dan schroeven van carbonstaal zoals staal verzinkte schroeven of schroeven van gehard RVS.

Waarom breken schroeven buiten in hout?

Wanneer je buiten met hout werkt zal het hout uitzetten en krimpen door verschillende weersomstandigheden zoals regen. Vooral bij zachtere houtsoorten kan hout flink werken. Bij het gebruik van carbonstalen schroeven kunnen de schroeven breken bij het werken van het hout. Deze schroeven zijn zo hard dat ze geen mogelijkheid hebben om mee te bewegen met het werken van het hout maar gelijk afbreken! RVS A2 of A4 schroeven daarentegen zijn flexibeler en kunnen hierdoor beter de beweging opvangen. RVS zal eerder meebuigen dan carbonstalenschroeven zoals staal verzinkte schroeven of gehard RVS schroeven (RVS 410 / C1).

Hoe voorkom je dat schroeven afbreken?

Er zijn meerdere oplossingen om te voorkomen dat je schroeven na verloop van tijd afbreken in je bouwproject buiten. Gebruik te eerste schroeven van RVS A2 of RVS A4. Door gebruik te maken van zogenaamde afstandslijsten tussen het hout krijgen de schroeven meer ruimte om mee te bewegen dan hout rechtstreeks op hout te bevestigen. Let ook op de gebruiksinstructies van de fabrikant. In sommige gevallen wordt het aanbevolen om één schroef per bevestigingspunt te gebruiken zodat het hout meer bewegingsmogelijkheden heeft.

Tips voor het verwerken van schroeven buiten in hout

1.      Om het werken van het hout te beperken wordt aanbevolen het hout voor gebruik al geruime tijd buiten te leggen. Zo kan het hout zich alvast ‘’vullen’’ met vocht en zullen daarna minder grote verschillen ontstaan in de afmeting.

2.      Gebruik schroeven van RVS A2 of RVS A4. Deze materialen zijn beter in staat de beweging van het hout op te vangen.

3.      Gebruik een afstandstrip om de RVS schroeven meer ruimte te geven om te bewegen en minder snel afbreken.

4.      Gebruik een hardere duurzamere houtsoort die minder werkt dan naaldhout of zogenaamde zachte houtsoorten.