Aan onze specialisten wordt geregeld de vraag gesteld wanneer voorboren nu eigenlijk nodig is. Voorboren is een stap die je voor het daadwerkelijk monteren van een schroef uitvoert. Voorboren doe je om te voorkomen dat het hout splijt of om te voorkomen dat de schroef breekt. Je kunt schroeven voorboren in hout, maar het voorboren van schroeven kan ook gedaan worden bij ondergronden zoals bijvoorbeeld steen en metaal. In deze blog vertellen we je meer over schroeven voorboren, wanneer voorboren nodig is, hoe je kunt voorboren en waarom voorboren in hardhout vaker voorkomt dan gemiddeld. Voor alles op het gebied van schroeven en boren kun je terecht bij SchroevenXL.
Wat is voorboren?
Als je van plan bent om een schroef te bevestigen, bijvoorbeeld in hout, kun je ervoor kiezen om een gat voor te boren. Hierdoor creëer je ruimte voor de schroef. Bij voorboren boor je een gat dat qua diameter kleiner is in vergelijking met de schroef die je gaat plaatsen. Je boort dus voordat je de schroef in de ondergrond gaat schroeven. Dit zal de bevestiging van de schroef beter laten verlopen en zal leiden tot een soepelere verwerking. Bovendien wordt de kans verkleind dat je boormachine weg slipt tijdens het schroeven. Je behoudt meer grip. Daarnaast minimaliseer je de kans op barsten en scheuren in het materiaal. Vooral bij dunnere materialen, bijvoorbeeld latten of plinten, is de kans hierop groter.
Wanneer is voorboren nodig?
Voorboren doe je om een aantal redenen. Ten eerste wordt schroeven voorboren aangeraden bij een diameter van 8 mm of meer. In dat geval is voorboren met een boortje van 4 mm een goed idee. Daarnaast boor je voor om de montage soepeler te laten verlopen. Het inschroeven verloopt gemakkelijker, je hebt meer grip tijdens het schroeven en ook de draagkracht zal sterker zijn.
Voorboren in hardhout is vaak nodig, maar ook bij andere houtsoorten is het soms beter om even voor te boren. Dit doe je om te voorkomen dat het hout gaat splijten of om te voorkomen dat de schroeven breken. Het risico op splijten van het hout is vooral groot bij dunnere materialen. En bij het schroeven met geringe randafstand. Voorboren in steen en beton doe je omdat je anders niet in het materiaal komt. In zachte steensoorten is dit in sommige gevallen niet nodig. Bij metaal boor je ook voor of je kan kiezen voor schroeven met boorpunt. Hierbij is het wel belangrijk om te kijken naar de gewenste boorcapaciteit.
Hoe kun je schroeven voorboren?
Bij schroeven voorboren is de diameter van belang. Een vuistregel die algemeen geaccepteerd wordt in hout is dat je voorboort met een boortje van 4 mm in het geval je een gat met een diameter groter dan 8 mm gaat boren. Dit is wel afhankelijk van de houtsoort. Dit is niet van toepassing op voorboren in steen en metaal. Hierbij kan je kijken naar de kerndiameter van de schroef of 1 tot 2mm dunner voorboren dan de schroefdiameter.
Voorboren in hout
Bij het voorboren in hout kies je eerst de juiste maat boor. Bij de bevestiging van een plank op een dikke houten balk kan je er voor kiezen alleen de plank voor te boren met dezelfde maat als de schroef. De ondergrond boor je dan niet voor. Een andere manier in de ondergrond voor te boren met een boor die iets kleiner is dan de schroefdiameter (afhankelijk van de schroefdikte) zodat het schroefdraad voldoende hechting heeft in de ondergrond maar het hout niet splijt. Ook kan je er nog voor kiezen om gebruik je maken van een verzinkboor. Hiermee zorg je voor een verzonken gat waar de kop van de schroef in valt voor een mooie verzinking. Dit kan vooral handig zijn in harde houtsoorten en bij gebruik van schroeven zonder freesribben.
Voorboren in steen
Bij voorboren in steen gebruik je een klopboormachine. Je kiest voor een steenboor zoals een super betonboor of SDS-plus boor om mee voor te boren. Zorg er altijd voor dat je de juiste maat boor gebruik. Bij het voorboren bij pluggen boor je het gat voor van de diameter van de plug. Bij het voorboren van betonschroeven boor je het gat voor met de kerndiameter van de schroef. In dit geval is het verstandig om voor te boren met de geadviseerde boordiameter die vermeld staat op de verpakking van de schroeven. Vervolgens plaats je de schroef voor het gat en kan je de schroef inschroeven.
Voorboren in metaal
Bij metaal maak je gebruik van een metaalboor om mee voor te boren. Om te voorkomen dat de boor wegglijdt kan je beginnen met het slaan van een klein putje in het metaal met een centerpunt. Dit geeft je meer grip en voorkom dat je boor weg slipt. Om te voorkomen dat het boortje te heet wordt, met gevolg van het snel bot worden van de boor, kan je een druppeltje boorolie toevoegen op het metaal.
Schroeven in hardhout voorboren
Voorboren in hardhout is vaker nodig in vergelijking met het boren in zachtere houtsoorten. Hardhout beschikt over een hogere dichtheid. Dit maakt het moeilijker om schroeven rechtstreeks in het hout te boren. Omdat dit meer moeite kost, worden de schroeven ook sneller te heet. Dit kan leiden tot beschadigingen aan de schroef waardoor de schroef kan knappen. Schroeven in hardhout voorboren is daarom van essentieel belang. Als je wilt weten welke schroeven het meest geschikt zijn voor hardhout, lees je deze blog.
Schroeven voorboren diameter: bestel de juiste schroeven en boren bij SchroevenXL
Schroeven voorboren is in veel situaties nodig. Na het lezen van deze blog weet je hoe je dit het beste kunt aanpakken. Of het nu gaat om houtschroeven, metaalschroeven, gipsplaatschroeven, betonschroeven of lange schroeven, je koopt bij ons alles wat je nodig hebt voor jouw klus. Hetzelfde geldt voor passende boren. Ontdek onze lage prijzen en klantvoordelen nu zelf, en bestel wat je nodig hebt via onze webwinkel.