Schroeven en hout, dat klinkt per definitie als een gouden combinatie maar bij verkeerd gebruik is het meer een kwelling dan een zegen. Met name wanneer je met hardhout werkt kan het gebruik van de verkeerde schroeven voor frustratie en onstabiele projecten zorgen. In de blog van vandaag gaan we wat dieper in op het gebruik van de juiste schroeven bij harde houtsoorten.
Wat is Hardhout
Om erachter te komen welke schroeven je voor hardhout moet gebruiken is het handig om eerst te weten wat er precies wordt bedoeld met hardhout. Over het algemeen wordt hout van loofbomen hardhout genoemd en hout van naaldbomen niet. Loofbomen groeien langzamer waardoor er een hogere dichtheid ontstaat en het hout harder wordt dan het snelgroeiende naaldhout. In het Engels bestaat naast de term ‘’hardwoord’’ ook de term ‘’softwood’’ en in veel gevallen is het hardwoord (harde hout) ook daadwerkelijk harder dan het ‘’softwood’’ (zachthout) maar ook hier zijn er een aantal uitzonderingen waarin het tegenovergestelde waar is.
Hardhout schroeven voor buitenconstructies
Omdat we vandaag kijken naar welke schroeven we het beste kunnen gebruiken in combinatie met hardhout zoomen we ook iets verder in op de houtsoorten die we het meeste gebruiken. Voor het maken van constructies die veel te verduren krijgen wordt veel gebruik gemaakt van tropisch hardhout. Het tropische hardhout is vervolgens weer te verdelen in verschillende categorieën waarbij de hardheid en de duurzaamheidsklasse vaak de doorslag geeft. Zo kan bankirai hout goed gebruikt worden als hout voor vlonders op een terras maar is het weer minder geschikt om te gebruiken voor constructies, zoals funderingen of steigers, die rechtstreeks in de grond of het water worden geplaatst. Azobé hout is daar weer beter geschikt voor omdat dat nog veel minder snel wordt aangetast en dus duurzamer is.
Schroeven voor hardhout altijd voorboren
Omdat het hout zo hard is lukt het vaak niet om schroeven rechtstreeks in het hout te boren. Ten eerste is het al lastig om een begin te maken en daarnaast worden de schroeven ook snel veel te heet en breken ze gemakkelijk af. Bij Hardhout boor je dus altijd even voor om vervolgens de geschikte schroeven erin te draaien.
De functie van voorboren is om de schroef makkelijker maar met genoeg stevigheid in het hout te krijgen. Hiervoor gebruik je een boortje dat een stukje kleiner is dan de diameter van de schroef zodat de schroef zich nog wel zelf in het hout kan trekken, een boortje dat 1 of 2 millimeter kleiner is dan de schroef is vaak al voldoende. Wanneer je een groter gat moet boren kan het raadzaam zijn om het voorboren in etappes te doen met steeds een iets groter boortje. Ook is het van belang om af en toe het boorgat leeg te maken van boorzaagsel zodat je boor niet te snel slijt of verbrandt. Zorg ervoor dat je tijdens het voorboren niet te veel kracht zet en de boor het werk laat doen.
Welke schroeven gebruik je voor hardhout?
Na het voorboren is het tijd om de schroeven in het hout te draaien. Hiervoor wil je een stevige schroef gebruiken die het lang vol kan houden, ook in vochtige omstandigheden. De beste optie hiervoor is een RVS (roestvast staal) schroef. Verzinkte schroeven lijken misschien ook een goede optie maar doordat er in sommige hardhoutsoorten looizuur zit kan de schroef sneller zijn kracht verliezen. Looizuur beschermd de boom tegen aantasting van bacteriën en insecten maar dus ook de zinklaag van de schroef aan waardoor de schroef kan breken. De RVS schroeven worden niet aangetast door het looizuur waardoor je een veel langere levensduur hebt.
RVS A4 schroeven voor hardhout
Bij RVS schroeven is er nog onderscheid in de het type RVS A2 en RVS A4. RVS A4 is een samenstelling van chroom en nikkel waar ook nog de stof molybdeen aan toe is gevoegd en dat zorgt ervoor dat de schroef nog beter bestand is tegen corrosie dan RVS A2. Bij SchroevenXL vind je een ruim assortiment aan schroeven voor hardhouten vlonders of gewone hardhoutschroeven.