Zijn RVS schroeven magnetisch? Alles wat je moet weten!

Wanneer je op zoek bent naar schroeven voor je volgende klus, is de kans groot dat je terechtkomt bij RVS schroeven. Maar wat als je je afvraagt of deze schroeven magnetisch zijn? Bij Schroevenxl.nl, dé specialist in schroeven, krijgen we regelmatig de vraag of RVS schroeven magnetisch zijn. Het korte antwoord? Het hangt af van het type RVS. In deze blog leggen we uit waarom sommige RVS schroeven wel magnetisch zijn en andere niet.

Wat is RVS en waarom wordt het gebruikt?

RVS, of roestvast staal, is een populaire materiaalkeuze voor schroeven vanwege de uitstekende corrosiebestendigheid en duurzaamheid. RVS schroeven zijn ideaal voor toepassingen waar roestvorming ongewenst is, zoals in vochtige omgevingen of buitengebruik. Maar hoe zit het met de magnetische eigenschappen van RVS schroeven?

Waarom zijn sommige RVS schroeven magnetisch?

RVS schroeven zijn niet allemaal hetzelfde. Ze worden gemaakt van verschillende legeringen, die elk unieke eigenschappen hebben. De magnetische eigenschappen van RVS worden bepaald door de samenstelling van het staal en het warmtebehandelingsproces. Hieronder gaan we in op de meest voorkomende soorten RVS schroeven en hun magnetische eigenschappen:

RVS 410 (C1) – Magnetisch RVS

RVS 410, ook wel bekend als C1, is een martensitische roestvast staalsoort. Dit type RVS is sterk en hard, wat het ideaal maakt voor toepassingen waar hoge sterkte nodig is. Door de structuur van de legering is RVS 410 magnetisch. Dit komt omdat martensitisch RVS een hoog koolstofgehalte heeft en een specifieke kristalstructuur die magnetisme bevordert.

Wanneer gebruik je RVS 410? RVS 410 schroeven worden vaak gebruikt in toepassingen waar er geen zuren in het hout zitten en waarbij de schroeven niet te veel worden blootgesteld aan vocht.

RVS A2 – licht magnetisch

RVS A2, ook bekend als 304 RVS, is waarschijnlijk de meest gebruikte roestvast staalsoort voor schroeven. Het is een austenitisch RVS, wat betekent dat het weinig tot geen magnetische eigenschappen zou moeten hebben. Echter, door het productieproces kan A2 soms licht magnetisch zijn. Dit gebeurt vaak door koudvervorming, zoals het draadrollen bij schroevenproductie, waarbij de austenitische structuur enigszins verandert en licht magnetisme kan optreden.

Wanneer gebruik je RVS A2? RVS A2 schroeven zijn ideaal voor algemene toepassingen, zowel binnen als buiten, zoals houtbewerking, meubelbouw en doe-het-zelf-projecten.

RVS A4 – niet magnetisch

RVS A4, ook bekend als 316 RVS, is een ander austenitisch type dat zelfs in de meest agressieve omgevingen bestand is tegen corrosie, zoals maritieme toepassingen en in de chemische industrie. In tegenstelling tot RVS A2 blijft A4 vrijwel altijd volledig niet-magnetisch, zelfs na bewerkingen. Dit komt door de toevoeging van molybdeen in de legering, wat niet alleen de corrosiebestendigheid verhoogt, maar ook de magnetische eigenschappen minimaliseert.

Wanneer gebruik je RVS A4? Kies RVS A4 schroeven voor toepassingen in extreem corrosieve omgevingen zoals in de buurt van de kust met zoute zeelucht of wanneer niet-magnetische eigenschappen vereist zijn, zoals bij elektronische apparatuur.

Welke RVS schroeven moet je kiezen?

Bij Schroevenxl.nl bieden we een breed assortiment RVS schroeven aan, waaronder RVS 410, RVS A2 en RVS A4. Afhankelijk van je project en de vereisten, kun je kiezen tussen licht magnetische of niet-magnetische schroeven. In ons blog over vlonderschroeven lees je meer over welke soort RVS schroeven je kan gebruiken voor jou klus. Bezoek onze webshop en ontdek de perfecte schroeven voor jouw klus!

Heb je nog vragen of advies nodig over welke schroeven het beste bij jouw project passen? Neem gerust contact op met onze specialisten bij Schroevenxl.nl. Wij helpen je graag verder!